Foto

Catalin Baciu: "Experienta americana merita tot efortul!"

Pivotul clujean Catalin Baciu si-a inceput aventura peste Ocean in urma cu cinci ani, cand a plecat la sa studieze la Clemson University din South Carolina. Inaintea examenului de absolvire de peste cateva saptamani, jucatorul care cucerea laurii europeni impreuna cu nationala U18 in 2006 la Sibiu, a acordat un amplu interviu site-ului FR Baschet in care a povestit, intre doua antrenamente, despre perioada petrecuta in Statele Unite, cat si despre viitorul sau alaturi de nationala de seniori a Romaniei.
 
 
Esti pe final de aventura in colegiu. Cum a fost perioada petrecuta la Clemson?
Evoluez de patru ani pentru Clemson Tigers si nici n-am idee cand au zburat anii acestia. Din prima clipa mi-a placut foarte mult aici. Orasul este micut, dar cochet. Are de toate, nu cred ca ii lipseste ceva, iar clima este perfecta. Acum umblu pe-afara in in tricou si in pantaloni scurti. Chiar pot sa spun ca anul asta n-am vazut deloc zapada.
 
Povesteste-ne pe scurt evolutia ta din acest sezon in tricoul lui Clemson.
A fost un sezon bun. Am evoluat cam 15-20 de minute pe meci si m-a ajutat foarte mult acest
lucru. Am inceput unele meciuri in primii cinci... restul nu vreau sa comentez. Nu imi place sa imi evaluez singur performantele.
 
Atmosfera la meciuri cum este?
Tot timpul atmosfera a fost fantastica, iar fanii super! Sunt foarte galagiosi si ne sustin, indiferent ce se intampla. M-am inteles foarte bine si cu colegii, ne-am apropiat si am legat niste prietenii solide. S-a mai indulcit asa dorul de casa... va dati seama ca sunt atatea mii de kilometri distanta, mai apare si nostalgia. Dar experienta americana merita tot efortul!
 
Antrenamentele sunt grele?
Se munceste serios. In fiecare zi am cam 2-3 ore de antrenament plus ce lucrez eu individual. Aici fiecare se antreneaza suplimentar. Concurenta este mare, toti vor sa joace. Nu prea iti permiti sa nu pui osul la treaba. Merg la sala, lucrez cu greutati minim de 3-4 ori pe saptamana. Cred ca am si pus pe mine ceva. :)
 
Cum sunt antrenorii?
Antrenorii nostri sunt foarte  prietenosi. Le pasa si de ceea ce facem in afara antrenamentelor, nu doar de timpul petrecut in sala. Ne sprijina in tot ceea ce facem si suntem ca o mare familie. Am omis sa va spun ca avem in total sase antrenori care isi bat capul cu noi.
 
 Cum te intelegi cu colegii de echipa?
 Ma inteleg foare bine cu  toti baietii din echipa. Ne mai batem cap in cap la antrenamente, dar este ceva normal in cadrul oricarui grup. Suntem si in concurenta, dar lasam totul in urma dupa antrenament.
 
Joci de mai multi ani in NCAA. Care este diferenta dintre baschetul european si cel american, in viziunea ta? 
Cred ca cea mai mare diferenta este ca in NCAA se joaca mai rapid, iar baschetbalistii sunt sunt foarte atletici.
 
Sunt priviti diferiti jucatorii europeni  in raport cu americanii? Ei sunt majoritari...
De obicei europenii sunt vazuti mai fundamentali. Au mai dezvoltate cunostintele de baza, insa v-am spus ca aici se pune mult accentul pe jucatorii atletici.
 
Povesteste-ne cum arata o saptamana din viata ta (scoala, antrenamente, viata extrasportiva). 
Wow! Nu ma intreba. Este un program foarte incarcat. De obicei am scoala dimineata si trebuie sa merg la cursuri. Apoi, de la 14:00 – 15:00 pana la 17:00 – 18:00 am antrenament. Imediat fug acasa si trebuie sa imi fac temele pentru ziua urmatoare. De obicei dupa 19:00 sunt liber, dar difera mult programul de la o zi la alta.
 
Pe final de colegiu, dezvaluie-ne o intamplare amuzanta petrecuta in timpul anilor de studiu.
Colegul meu de camera Bryan Narcisse, a adormit in timpul unei ore  si profesoara s-a speriat foarte tare. L-a strigat, nu a raspuns si credea ca a murit. Era atat de obosit, incat nu s-a trezit. Profesoara ipacientata a chemat ambulanta. Intre timp am reusit sa-l trezim si totul s-a incheiat cu bine. 
 
Este diferenta mare intre sistemul educational de peste Ocean si cel din Romania?Sistemul educational este  un pic diferit,  dar cand este vorba de distractie cred ca nimeni nu se distreaza mai bine ca romanii.
 
Te afli in finalul aventurii din NCAA. Esti decis sa ramai in Statele Unite sau vrei sa te intorci acasa?
Inca nu m-am decis. Depinde de cateva lucruri, mi-ar placea sa joc baschet profesionist mai departe. Asta este tot ce va pot spune in acest moment.
 
Ultima intrebare se refera la echipa nationala. Ti-ai dori sa evoluezi sub tricolor?
Am purtat o discutie cu doamna presedinte Carmen Tocala si i-am confirmat ca voi participa la cantonamentul echipei nationale.  Ar fi o onoare  pentru mine sa fac parte din echipa nationala!
 
Multumesc pentru interviu si ne vedem in cantonament!
 
 
Carte de vizita:
 
Nume: Catalin Lucian Baciu
Data nasterii: 26.08.1988
Inaltime: 2,16 m
Post: pivot
Nr. pe tricou: 10
Studii: Sociologie, Clemson University

Parteneri